Onderwijs

Het Sociaal Team Houten wil daar helpen waar kinderen en jongeren veel tijd doorbrengen. Daarom is aan alle basisscholen en middelbare scholen in de gemeente Houten een contactpersoon van het Sociaal Team Houten verbonden. Deze contactpersonen kan worden benaderd door een intern begeleider in het geval van vragen rondom een kind op school. Dit gebeurt altijd in overleg en met toestemming van ouders. De contactpersoon van het Sociaal Team Houten kan dan in overleg met ouders en school advies of verdere begeleiding geven.

Leerplicht
Kinderen van 5 tot 16 jaar moeten volgens de wet verplicht naar school (leerplicht). Van 16 tot 19 jaar moeten jongeren naar school wanneer ze nog geen diploma hebben (kwalificatieplicht). De leerplichtambtenaar controleert of ouders en jongeren zich houden aan de leerplicht. Dit valt niet onder het Sociaal Team Houten, maar een leerplichtambtenaar werkt in sommige gevallen wel met het Sociaal Team Houten samen. Voor vragen hierover, kunt u contact opnemen via (030) 63 92 611 of meer informatie vinden op de website van de gemeente Houten.

Weer naar school
Het Sociaal Team Houten vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren zo goed mogelijk op hun toekomst zijn voorbereid door naar school te gaan. Toch komt het voor dat leerlingen vroegtijdig school verlaten. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. School, de leerplichtambtenaar en het Sociaal Team Houten werken dan samen om de leerling te helpen weer naar school te gaan (thuiszitterspact).

Passend onderwijs
Passend onderwijs wil zeggen dat elk kind onderwijs krijgt dat past bij zijn of haar mogelijkheden en kwaliteiten. Alle kinderen hebben recht op goed onderwijs, ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. De wet Passend Onderwijs geeft scholen de verantwoordelijkheid om een passende onderwijsplek te bieden. Dit houdt in dat de school samen met de leerling en ouders bekijkt welke ondersteuning het meest passend is. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat scholen toegankelijk zijn en er aangepaste werkruimtes en hulpmiddelen zijn voor leerlingen die dat nodig hebben, dat er programma's en methodes zijn op het gebied van sociale veiligheid en het voorkomen en aanpakken van gedragsproblemen, dat er protocollen zijn voor medische handelingen, dat er extra ondersteuning is in de klas of dat er een aanbod is voor leerlingen met dyslexie of dyscalculie. Scholen bepalen samen wat er onder basisondersteuning valt.
Wanneer er een vermoeden is van Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED) is de gemeente Houten hier verantwoordelijk voor. De school is verantwoordelijk voor een eerste toets door Zien in de Klas en wanneer blijkt dat er sprake is van EED, valt diagnostiek en behandeling onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Meer informatie over dyslexiezorg vindt u hier.
Scholen in het basisonderwijs in de gemeente Houten werken met elkaar samen in samenwerkingsverband Profi Pendi. Scholen die voortgezet onderwijs bieden, zijn verenigd in het samenwerkingsverband dat in de regio van de school actief is, zoals het samenwerkingsverband VO Regio Utrecht-Zuid of het samenwerkingsverband ZuidOost Utrecht.

Leerlingenvervoer
Sommige leerlingen kunnen niet zelfstandig naar school reizen. In dat geval kan uw kind mogelijk in aanmerking komen voor leerlingenvervoer. Meer informatie hierover vindt u hier.

Meer informatie
Bent u op zoek naar meer algemene informatie over onderwijs binnen de gemeente Houten? U kunt hier meer over vinden op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin Houten.

Professionals die u kunnen helpen