Geen plezier meer in uw werk? Dit kunt u doen.

man aan het werk

Voelt u zich niet meer tevreden op uw werk? Dat kan gebeuren en u bent zeker niet de enige. Soms voelen we ons ongelukkig op het werk en weten we niet goed wat we eraan kunnen doen. Misschien doet u steeds dezelfde taken en verveelt u zich. Of zijn er nieuwe collega's bij gekomen, waar u minder goed mee op kunt schieten. Het kan ook zijn dat u te veel werk hebt, waardoor u stress ervaart. Hoe dan ook, het is belangrijk om dit probleem aan te pakken. Ontevredenheid, verveling of stress op het werk kosten namelijk veel energie en kunnen in sommige gevallen zelfs leiden tot burn-out klachten.

Ga op zoek naar de oorzaak

De eerste stap is onderzoeken waarom u ontevreden bent. Sta stil bij wanneer u negatieve gevoelens ervaart met betrekking tot uw werk. Misschien wilt u graag meer uitdaging, of wordt de werkdruk u juist te veel? Pas als het voor uzelf duidelijk is waar het aan ligt, kunt u er ook echt wat aan doen.

Praat erover

De volgende stap is om het bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld tijdens een gesprek met uw leidinggevende. Bereid voor wat u wilt zeggen en wees open en eerlijk, ondanks dat dit misschien spannend is. Uw leidinggevende kan u alleen helpen als hij of zij weet wat er speelt. Het kan ook helpen om eens te praten met collega's. Misschien ervaren zij dezelfde gevoelens en kunt u de lasten enigszins met elkaar delen.

Zoek samen naar oplossingen

Als u zich verveelt, vraag dan of er mogelijkheden zijn om nieuwe dingen te leren of andere taken te doen. Misschien is het tijd voor een cursus of training die u interessant vindt. Dit kan u veel nieuwe energie geven. Heeft u juist te veel werk, bespreek dan met uw leidinggevende hoe het werk beter verdeeld kan worden. 

Een nieuwe uitdaging vinden

Misschien weet u niet zeker of uw huidige baan nog wel bij u past, maar vraagt u zich af wanneer het tijd is voor een nieuwe carrière. Als u elke ochtend met tegenzin naar uw werk gaat of merkt dat u jaloers bent op mensen die enthousiast over hun werk praten, kan dit een teken zijn dat het tijd is voor verandering. 

Maar hoe ontdekt u wat wel bij u past? Begin met na te denken over wat u echt leuk vindt om te doen, zelfs als u er niet voor betaald wordt. Wat zijn uw hobby's? Waar praat u graag over? Vraag ook vrienden of familie wat zij denken dat goed bij u past; soms zien zij iets in u dat u zelf niet ziet. U kunt ook een loopbaancoach inschakelen, die kan helpen uw interesses en vaardigheden in kaart te brengen en te vertalen naar een nieuwe carrièrerichting. 

Onthoud dat het normaal is om periodes te hebben waarin u zich minder goed voelt op uw werk. Door actie te ondernemen en te zoeken naar oplossingen, kunt u het plezier in uw werk weer terugvinden. Een belangrijke stap, die niet alleen invloed heeft op uw baan, maar ook op uw algehele levensgeluk. Heel veel succes!

Professionals die u kunnen helpen